HISTORY OF THE NETWORK

CleanupMontenegro od 2017. godine okuplja organizacije i zajednice širom Crne Gore kako bi obilježili Međunarodni dan čišćenja obala. 2021. godine mreža je počela da sprovodi BreakFreeFromPlastic revizije otpada. Akcije čišćenja i revizije otpada se organizuju na više lokacija širom Crne Gore – čak do 18 istovremeno, što ovaj događaj čini najvećim godišnjim volonterskim poduhvatom koji se bavi problemom otpada u našoj zemlji. Jedan od fokusa događaja je podizanje svijesti o proizvodnji i potrošnji plastike za jednokratnu upotrebu i sprječavanje nepropisnog odlaganja otpada.

Naše trenutne aktivnosti su jačanje mreže CleanUp Montenegro u cilju borbe protiv zagađenja u Crnoj Gori, formalizacija među učesnicama mreže, sprovođenje kampanja javnog zagovaranja, promocija edukativnih radionica za djecu i organizovanje treninga o Zero Waste-u i o upravljanju otpadom, kao i rješavanje lokalnih pitanja upravljanja otpadom sa našim članicama. Dijalozi između civilnog društva i javnog sektora treba da zagovaraju lokalnu odgovornost, poboljšaju prakse upravljanja otpadom, podstiču bolje upravljanje otpadom u javnosti, naročito unutar institucija, i pronalaze rješenja za otpad u oblastima biodiverziteta.

Pored toga, kroz CleanupMontegro su u drugom kvartalu 2024. godine objavljena dva poziva za mikro-grantove za crnogorske OCD, pri čemu su sredstva dodijeljena pilot projektima koji traže sufinansiranje za trajnija rješenja.

ŠTA JE MEĐUNARODNI DAN ČIŠĆENJA OBALA?

To je najveći svjetski volonterski poduhvat koji se bavi problemom otpada u našim morima i vodotocima. Fokus Međunarodnog dana čišćenja obala u Crnoj Gori je smanjenje otpada, naročito kada je u pitanju plastika za jednokratnu upotrebu.

Kao što možda već́ i znate, plastika je jako štetna po ljudsko zdravlje, divlje životinje i prirodno okruženje. Kako se pravi od fosilnog goriva, plastika uzrokuje zagađenje od momenta ekstrakcije nafte ili gasa, a zatim tokom čitavog svog životnog vijeka.

Plastika pogoršava klimatske promjene, emituje emisije gasova staklene bašte. Put je našla i do naših tijela: godišnje unesemo najmanje 74.000 čestica mikroplastike kroz vazduh koji udišemo, vodu koju pijemo i hranu koju jedemo.

Reciklažom ne možemo izaći iz krize zagađenja plastikom: samo 9% plastičnog otpada proizvedenog od 1950. je reciklirano.

Naši lični izbori su bitni. Birajući ponovnu upotrebu, štedimo milione plastičnih proizvoda i šaljemo poruku ostatku svijeta da rješenja za zagađenje plastikom i klimatsku krizu već postoje – i da zajedno možemo da sačuvamo prirodu, okeane, i okruženje od plastike.

ZAŠTO RADIMO REVIZIJU OTPADA?

Revizija otpada pokreta Break free from Plastic je građanska naučna inicijativa kojom se prebrojavaju i dokumentuju brendovi plastične ambalaže prikupljene tokom akcija čišćenja, što pomaže da se identifikuju kompanije odgovorne za zagađenje plastikom.

Da zaista riješimo problem sa plastikom, mi pozivamo najveće svjetske i lokalne kompanije zagađivače da prestanu nepotrebno da proizvode toliko plastike za jednokratnu upotrebu.
Da saznamo ko su kompanije koje najviše zagađuju, potrebna nam je vaša pomoć u prikupljanu podataka o plastičnom otpadu.

IZVJEŠTAJI I INFOGRAFICI SA PRETHODNIH DOGAĐAJA:

MEĐUNARODNI DAN ČIŠĆENJA OBALA PODGORICA 2023